Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Történelmi szereplők képes leírás - Szulejmán - a szultán és a tv sorozat.tlap.hu
részletek »

Történelmi szereplők - Szulejmán - a szultán és a tv sorozat.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: szulejman.tlap.hu » Történelmi szereplők
Keresés
Találatok száma - 11 db
Hürrem szultána

Hürrem szultána

Rokszolana egy ukrán ortodox pap lánya volt (az akkori Lengyelországban; ma Ukrajna). 1520-ban elfogták, és Isztambulba vitték rabszolgának, de Szulejmán háremébe került. Itt végül a fülig szerelmes Szulejmán szultán kedvenc ágyasává lett. Különleges dolognak számított, hogy egy rabszolganőt a szultán törvényes nejévé tegyen. A szultán minden szabad percét nála töltötte, a legtitkosabb terveit is vele beszélte meg, lakosztályából titkos átjáró vezetett Rokszolana lakrészébe. Szulejmán az ő kedvéért fényűző módon átépíttette a Topkapı palotát. 1534-ben befolyását felhasználta, hogy Szulejmán elsőszülött fiát és annak anyját - Máhidevránt - megfojtassa. Miután Hürrem legyőzte Máhidevránt, Szulejmán első felesége lett. Hatalmába kerítve az uralkodót, majd kerek negyedszázadig játszott szerepet az oszmán történelemben. Öt fiút szült a szultánnak, és végül Szulejmán feleségül vette, de többek között még állami és politikai tanácsadója is volt a szultánnak. Fiai utódlását egyengető ambícióinak estek áldozatul Ibrahim pasa és Kara Ahmed pasa nagyvezírek. Hürrem intrikáihoz hű segítőtársra lelt leányában, Mihrimáhban, és vejében, Rüsztem pasa nagyvezírben. Halála (1558) után ők és unokája, Ajse Hümásah léptek helyére.

Hürrem, Szulejmán ágyasa

Hürrem, Szulejmán ágyasa

Szulejmán és a szépségéről, intrikáiról hírhedt Hürremszenvedélyes kapcsolatán keresztül megismerhetjük az Oszmán Birodalom fénykorát és a szultáni hárem birodalomformáló szerepét. Kettejük szerelme mellett bepillantást nyerünk a háremhölgyek, az agák és a nagyvezír hatalmi harcába, és a szultáni család szenvedéllyel, gyűlölettel és cselszövéssel átitatott mindennapjaiba. A sorozat török nézői szerint ezt a lélegzetelállító könyvet egyetlen rajongónak sem szabad kihagynia, hiszen a sorozatból kimaradt titkokra, részletekre is fény derül.

Ibrahim pasa

Ibrahim pasa

A görög származású Ibrahim az epiroszi Pargában született 1494-ben, ugyanabban az évben, mint Szülejmán. A terület akkoriban Velencéhez tartozott, s ennek köszönhető, hogy Ibrahim az anyanyelvén kívül jól megtanult olaszul is. Gyermekkorában török fogságba került és az uralkodónak nevelt Szülejmán rabszolgája lett. A trónörökös és Ibrahim között hamarosan életre szóló barátság alakult ki. A kortárs források egyöntetűen kiemelik, hogy Szülejmán őszintén megszerette a rendkívül sokoldalú, érdeklődő, elegáns beszédű, művelt és kitűnően zenélő ifjút, s trónra lépése után fontos beosztásokba helyezte. Ibrahim először a hárem fehér eunuchjainak, aztán a szultán magánkamarájának és solymászainak vezetője lett, majd 1523. június 27-én az uralkodó a nagyvezíri székbe emelte.

Szulejmán - a szultán és a tv sorozat magazin hírek
Rózsa - a virágok királynője
Rózsa - a virágok királynője A gyönyörű tulipánok után szeretnék a „virágok királynőjének”, a rózsának is méltató szavakat szentelni. A rózsa kultusza több ezer évvel ezelőtt kezdődött. Kutatók szerint az őshazája Perzsia, de valószínű, hogy a rózsa őse minden földrészen honos volt. Elsősorban csak a gazdagok, előkelő személyiségek, uralkodók engedhették meg maguknak a...
Rodosz - a Napisten szigete
Rodosz - a Napisten szigete A legenda szerint a görög istenek és istennők Zeusz vezetésével felosztották...
Legyen a vendégem egy török kávéra
Legyen a vendégem egy török kávéra A kávé őshazája Etiópia, ahol a kávécserjék vadon nőttek. Arab kereskedők...
Ibrahim pasa halála

Ibrahim pasa halála

Ibrahim Szulejmán szultán legfőbb bizalmasa, legjobb barátja, még magas rangot, hatalmat, sőt húga kezét is odaadta neki, nehéz elképzelni, hogy megölette volna. Azonban a sorozatban látva Hürrem és Ibrahim ellenséges kapcsolatát, és a nő intrikáit, valóvan elképzelhető, hogy az uralkodó feleségének a haragja lett a veszte.

Ki volt a Szulejmán Bali bégje igazából?

Ki volt a Szulejmán Bali bégje igazából?

Az egyik legvonzóbb karaktere a Szulejmán sorozatnak Bali bég, és bár létező történelmi figuráról van szó, azért nem ártott a karakternek némi finomítás. Bali bég a Szulejmánban jóképű, erős, határozott, nagyszerű katona, és persze hősszerelmes. Kár lenne azonban mindezt történelemkönyvekben vagy feljegyzésekben keresni, mert ellentétben Szulejmán és Hürrem szerelmével, Bali bég karakterét alaposan ki kellett színezni ahhoz, hogy szerelmi élete ilyen romantikus legyen.

Paragli Ibrahim

Paragli Ibrahim

A görögországi Pargában született keresztény családban. Etnikai hovatartozása nem ismert, feltételezések szerint albán, görög, de szóba került az olasz (genovai) eredet is. Az apja halász volt. Hat éves korában elrabolták a kalózok és elszakították szüleitől majd eladták. Rabszolgaként abban a palotában élt, ahol az oszmán hercegeket nevelték. Ibrahim ezért iszlám nevelésben részesült, komoly tanulmányokat folytatott, nyelveket tanult és művelt ember lett belőle. Szulejmán 'bizalmasa' volt, olyanyira, hogy ugyanabban a lakosztályban nőtt fel és csak egy folyosó választotta el a szobáikat egymástól, de sokszor még ugyanabban az ágyban is aludt Szulejmánnal. I. Szelim udvarában nevelkedett és Ibrahim segítette a trónörökös Szulejmánt, aki azonos korú volt vele.

Rabnők, ágyasok, szultánák

Rabnők, ágyasok, szultánák

Az Oszmán Birodalomban hiába keressük az európai keresztény országok királynőihez és királynéihoz hasonló uralkodónőket. A szultánok mellett trónon ülő, idegen országok követeivel tárgyaló szultánfeleség elképzelhetetlen volt abban a birodalomban, ahol a társadalmi berendezkedés olyannyira különbözött az európaitól, s ahol a no jogilag mindig kiskorúnak számított. Tovább korlátozta a női jogokat a nem keresztény társadalmak arisztokrata köreiben mindenütt virágzó poligámia és rabszolgaság, amely az egész Közel-Keleten szigorú elzártságra kárhoztatta e társadalmi réteg feleségeit és ágyasait. Ezt az elzártságot fejezi ki a hárem szó is, amely az iszlám világban a háznak az idegen férfiak elől elzárt női lakrészét jelenti, s amely a 'tiltott' jelentésű arab haram szóból alakult ki.

Rabszolgából nagyvezír - Ibrahim pasa

Rabszolgából nagyvezír - Ibrahim pasa

Ibrahim pasa 1494-ben született a görögországi Pargában, amely, akkor Velencéhez tartozott. Neve Pargali Ibrahim innen származik. Ugyanabban az évben született, mint Szulejmán szultán. Gyermekkorában török fogságba került és Szulejmán rabszolgájaként együtt nevelkedett vele.

Roxalena (Hürrem Sultana)

Roxalena (Hürrem Sultana)

On the third of Istanbul's seven hills rises the Mosque of Süleyman the Magnificent, the most glorious silhouette above the promontory. It is colossal and imposing, but it also has a capricious charm, reflecting the genius and exuberant spirit of its architect, Sinan. Numerous smaller domes are scattered whimsically around the central dome, like soap bubbles. Four stiletto minarets soar above the skyline.

Hirdetés
Szulejmán vezíre Lutfi pasa

Szulejmán vezíre Lutfi pasa

Szulejmán vezíre Lutfi pasa, írásba foglalta, hogy milyennek kell lennie egy jó vezírnek, mik a kötelességei, feladatai, mit kell csinálnia és mit nem szabad. Lutfi pasa Szulejmán sógora volt, ezen kívül államférfi, történetíró. Magas állami hivatalán kívül bizalmas kapcsolata volt a szultánnal. Lutfi ismeretlen albán családból származott, a dervsirme útján került török szolgálatba.

Tények és tévhitek: Szulejmán nevető asszonya

Tények és tévhitek: Szulejmán nevető asszonya

Hürrem a leírások és fennmaradt festmények alapján nem volt különösebben szép nő, ellenben mindig vidám volt, vonzó jelenség, aki képes volt az ujja köré csavarni a férfiakat, bár ezt elsősorban a szultánnal tette, hiszen valóban szerető és hű felesége volt élete végéig. Ezen kívül roppant ravasz és okos asszony hírében állt, nem igazán sikerült őt soha becsapnia senkinek, mindig rájött, ha ártani akartak neki. Nagyravágyó és féltékeny is volt, tett róla, hogy rajta kívül más nő ne is nagyon kerüljön intim helyzetbe szerelmével. Az uralkodó ágyasait rendszerint sikerrel állította félre, továbbá nagy hatalomra is szert tett, hiszen elég kitartó és eszes is volt hozzá. Hogy elérje célját, tulajdonképpen bármire képes volt, ám sohasem nyílt lapokkal játszott, ő inkább a háttérből, észrevétlenül irányította az embereket és az eseményeket.

Tuti menü