Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Törökország képes leírás - Szulejmán - a szultán és a tv sorozat.tlap.hu
részletek »

Törökország - Szulejmán - a szultán és a tv sorozat.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: szulejman.tlap.hu » Törökország
Keresés
Találatok száma - 14 db
A Héttorony magyar foglyainak emléktáblája

A Héttorony magyar foglyainak emléktáblája

Isztambul nevezetes történelmi emlékhelye a Yedikule. Gárdonyitól tudjuk, hogy 'Konstantinápoly déli sarkán egy régi vár áll. Falai magasak. A falakon belül hét köpcös torony, mint hét óriás szélmalom... A vár falát felében a Márvány-tenger mossa, felében faházak környezik. Ez a híres Jedikula, magyarul Héttorony. A hét toronyba van berakva és betömve a szultánnak minden kincse.

A török szultán palotája Sztambulban

A török szultán palotája Sztambulban

Az ozmanok uralkodója nem csupán a szerályban lakik, neki sok palotája van mind a városban, mind azon kivül, a mi onnan eredhet, miszerint minden szultán iparkodott egy ujabb palota fényével elődeit felülmulni. Abdul Medzsid szultán palotája Dolmabagdzsén bizonyosan legszebb valamennyi között, ez csupa márványból és kőből van épitve, ellenkezőleg a törökök különös előszeretetével a fából épitkezés iránt. Jelen képünk csak egy bejáratát mutatja e palotának; képzelhetni milly nagyszerü lehet az egész. A keleti ragyogvány és képzeletgazdagság europai műizléssel párosulva látszik rajta, s hasonlatossá teszi azt azon tündérregebeli várakhoz, mik az ezer egy éjszakában leiratvák. Homlokzata a márványtenger felé fordul, s kilátást nyújt egész Skutarira, a szerályra és jobbfelől Sztambulra. A keleti fajok hatalmasai mindenütt szerettek különös pompával elhalmozott épületeket emelni; illyen Spanyolországban a világhirü Alhambra. A szegények azonban annál nyomorultabb fagunyhókban laknak. Ennél sokkal kevesebb költészettel, de annál több igazsággal járó szokás, a mit mi követünk, kiknél a házak csaknem mind egyenlők s ugyanazon házban lakik az uradalmakkal biró főur, mellyben a szegény mesterember, csakhogy az egyik az első emeleten, másik a padlás-szobában.

Az egzotikus Isztambul legszebb látnivalói

Az egzotikus Isztambul legszebb látnivalói

Lenyűgöző történelem, etnikai összetettség és magával ragadó kulturális élet. Röviden így lehetne jellemezni Isztambult, a varázslatos várost. Következzen a legszebb nevezetessége közül néhány. A város jelképe Mi mással kezdhetnénk a listánkat, mint a város jelképévé vált Hagia Szophia Székesegyházzal. A valaha ortodox bazilikaként, mecsetként, napjainkban pedig múzeumként üzemelő épület korának legszebb és leginkább magával ragadó egyházi épülete. Az UNESCO által a Világörökség részévé nyilvánított épület legszembetűnőbb része a hatalmas kupolás szerkezet valamint az a köré magasodó csúcsos minaretek. Az egyházat vallási freskók, mozaikok, díszes oszlopok, síremlékek, imahelyek és galériák ékesítik valamint itt találhatóak az első templom romjai is.

Szulejmán - a szultán és a tv sorozat magazin hírek
Rózsa - a virágok királynője
Rózsa - a virágok királynője A gyönyörű tulipánok után szeretnék a „virágok királynőjének”, a rózsának is méltató szavakat szentelni. A rózsa kultusza több ezer évvel ezelőtt kezdődött. Kutatók szerint az őshazája Perzsia, de valószínű, hogy a rózsa őse minden földrészen honos volt. Elsősorban csak a gazdagok, előkelő személyiségek, uralkodók engedhették meg maguknak a...
Rodosz - a Napisten szigete
Rodosz - a Napisten szigete A legenda szerint a görög istenek és istennők Zeusz vezetésével felosztották...
Legyen a vendégem egy török kávéra
Legyen a vendégem egy török kávéra A kávé őshazája Etiópia, ahol a kávécserjék vadon nőttek. Arab kereskedők...
Fotók - Isztambul - Topkapi Palota

Fotók - Isztambul - Topkapi Palota

This is really nice palace for able understand how ottoman goverment was big and rich. We are living at Hungary and some of our history coming from Turkey. It was great time at istanbul to check this history from more close. We were so happy to having some same ottoman historical colletion at Budapest and Esztergom.

Ibrahim pasa háza Isztambulban

Ibrahim pasa háza Isztambulban

Talán az egyik legkellemesebb hely Isztambulban a számunkra rossz emlékű Ibrahim pasa házának udvara. Az ősfák árnyékából a Hippodróm tér felett éppen rá lehet látni a Kék mecset tornyaira, s egy tavaszi napon, úgy 11 óra tájban a Nap is a legjobb szögben süt. A legjobb hely és a legjobb időpont egy pohár méregerős török tea elfogyasztására. Persze a tea szürcsölgetése közben nem megy ki a fejemből, hogy talán éppen ez a nagy lazulás vezethetett a nagy államférfi halálához.

Isztambuli látnivalók

Isztambuli látnivalók

Miután a Topkapi Szeráj már nem tudta a fényűző szultánok igényeit kielégíteni, az uralkodók rezidenciájának szerepét a Dolmabahçe Palota vette át. I. Abdul Medzsid szultán építtette 1843 és 1856 között a Boszporusz európai oldalán. Nevét onnan kapta, hogy a hely, ahol épült, eredetileg egy öböl volt, amit aztán feltöltöttek (dolma = töltött), és helyére kertet (bahçe) építettek. Az épület alapterülete 45000 m2, 285 szoba, 46 terem, 6 fürdő és 68 mellékhelyiség van benne.

Kontinensek találkozásánál

Kontinensek találkozásánál

Az évezredes helyszínek a világ minden tájáról vonzzák a turistákat a 12 milliós, Európa és Ázsia találkozásánál elterülő megapoliszba, amelynek történelmi központja - nem alaptalanul - az elsők között került fel a világörökségi helyszínek listájára. A Sultanahmet afféle hatalmas szabadtéri múzeum, nevét a Kék mecset építtetőjéről, I. Ahmed szultánról kapta. Ezen, a Boszporusz, a Márvány-tenger és az Aranyszarv-öböl által határolt félszigeten született meg Byzantyon és Konstantin városa, a bizánci császár, majd a török szultán székhelye. Emiatt aztán annyi itt a látnivaló, amennyi más esetben országoknak sem jutott.

Magyar emlékhelyek Törökországban

Magyar emlékhelyek Törökországban

A törökök és a magyarok kultúrája, történelme számos ponton kötődik egymáshoz. A Magyar Nemzeti Múzeum munkatársainak célkitűzése, hogy jelen honlapon keresztül bemutassák a Törökországban fellelhető magyar illetve a Magyarországon található oszmán török vonatkozású emlékhelyeket. A 15 - 17. század török-magyar háborúi után a 18 - 19. században az Oszmán Birodalom menedékjogot adott három magas rangú, a Habsburg önkény által száműzött magyar államférfinak. II. Rákóczi Ferenc (1676 - 1735), Thököly Imre (1657 - 1705) és Kossuth Lajos (1802 - 1894) emigrációs éveinek helyszínén, Rodostóban, Izmitben illetve Kütahyában ma emlékházak, múzeumok működnek, melyek a Törökországba látogató magyar (vagy a magyar-török kapcsolatok iránt érdeklődő) látogatónak vonzó célpontul szolgálhatnak.

Nagy Szuleiman türbéje (Isztambul )

Nagy Szuleiman türbéje (Isztambul )

A XVI. század legnagyobb uralkodói közé tartozott Nagy Szuleiman. Vezetése alatt az Oszmán Birodalom a fénykorát élte és világhatalommá vált. A nagy szultán maga vezette seregeit, hogy meghódítsa Belgrádot, Magyarország nagy részét, ő irányította Velence ostromát, és birodalmához csatolta Közép-Kelet nagy részét, Észak Afrika hatalmas területeit egészen Algériáig. Síremléke nyolcszöglatű épület, előtte az árkádos részt 28 oszlop tartja. A kapu fölött egyetlen évszám: 1566. A nagy szultán halálának éve. Belül a legnagyobb koporsó az övé, a többiben családtagjai nyugszanak.

Hirdetés
Séta a Topkapi-palotában  történelem, film, valóság

Séta a Topkapi-palotában történelem, film, valóság

Régi vágyam teljesült, amikor eljutottam Isztambulba, amely 1924-ig, majdnem 500 évig az Oszmán Birodalom fővárosa volt. Egyedülálló a világon: az egyetlen főváros, amely két világrészen, egyik talpával Ázsián, a másikkal Európán állt, és két világvallásnak, 1000 évig a kereszténységnek és 1453-tól a muzulmán vallásnak a központja. A lélegzetállítóan szép természeti környezetben pompázó várost a történelem folyamán nevezték Byzantionnak (görög), Byzantinumnak (római), Konstantinápolynak (Nagy Konstantin után), Bizáncnak (a Nyugatrómai Birodalom bukása után), majd a török hódítás eredményeképp 1930-tól Isztambulnak.

Szultánok és tulipánok

Szultánok és tulipánok

A tulipánok őshazája valószínűleg Perzsia, vagy a Fekete-tenger vidéke. Valószínűsíthető, hogy a Balkánon is előfordult egy vadon termő tulipánfajta. Ezt a szép virágot oszmán kereskedők vitték Konstantinápolyba. A tulipánnak hamarosan nagy szerep jutott az Oszmán Birodalomban. A tehetősebbek el kezdték termeszteni a kertjükben.

Szultánok fényűző palotája

Szultánok fényűző palotája

Már vagy egy órája nézelődöm a Kék mecsetben, mikor a személyzet udvariasan távozásra kéri a turistákat; kezdődik a muzulmán imaalkalom. Hatalmas függönyön keresztül, az oldalsó bejáraton hagyom el az épületet, majd közvetlenül a tövében kis bazárba botlom, két perc múlva pedig már azon kapom magam, hogy egy keletiesen berendezett apró üzletben teát kortyolgatok a házigazdával, miközben a kereskedő választékos angolsággal tukmálja rám mintás szöveteit, dísztárgyait, csecsebecséit. Nem úszom meg vásárlás nélkül, és bár az árat harmadára alkudom le, gyanítom, így is nagyon jól járt a barátságosan rámenős fickó. Pár perc alatt elérem az egykori szultáni palota, a Topkapi szeráj külső falait, belépek a gigászi Birodalmi Kapun, majd végigsétálok a szépen gondozott, turistákkal teli hatalmas kerten, egyenesen Konstantinápoly legősibb keresztény templomáig, a múzeumként funkcionáló (de csak külön engedéllyel látogatható) Hagia Irene-ig.

Topkapi palota

Topkapi palota

A Topkapi palota 1465 és 1853 között az Oszmán Birodalom adminisztratív központja volt. Építésére II. Mehmed szultán adott utasítást 1459-ben. A munkálatokat 1465-ben fejezték be. A palota az Aranyszarv-öböl és a Márvány-tenger között fekszik a Szeráj Csúcson. Több kisebb épületből áll, négy udvar veszi körbe. A palota az oszmán építészet jeles képviselője, jelenleg múzeumként funkcionál.

Törökország - Isztambul

Törökország - Isztambul

Eme kelet kapujának első érdekessége maga a fekvése. Ez a 11 millió lakosú város egyszerre két földrészen terül el - az európai és az ázsiai kontinensen is, a Boszporusi - szoros, mint elválasztóvonal körül. Ezt a 31,5 kilométer hosszú szorost bőségesen kihasználják a közlekedésre, nemcsak a személ- , de a teherközlekedésre is. Ha nem a naptól teljesen felhevült Isztanbullal szeretne megismerkedni, akkor látogatását a tél - tavasz időszakra kell tervezni. Szezonon kívül ezenfelül az alacsonyabb árak és a kevésbé műemlékvadász turisták is megörvendeztetik. Szintén kellemesebb és könnyebb a központban való szálláskeresés ebben az időszakban, ha olcsóbban szeretne megszállni, akkor elég egy eldugottabb szállodát keresni. A frissítők árai hasonlóak az otthoniakhoz képest és az utcán igazán finom helyi specialitásokat lehet venni, a legismertebb talán a kebab (húsdarabok grillről levágva). A vásárláskor ugyanazon szabályok érvényesek, mint egész Törökországban, a kötött árú üzletekben általában nem lehet alkudni (de megpróbálhatja), ellenben a bódékban és a bazárokban jóformán kötelességünk.

Tuti menü