Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Török nyelv, kultúra és művészet képes leírás - Szulejmán - a szultán és a tv sorozat.tlap.hu
részletek »

Török nyelv, kultúra és művészet - Szulejmán - a szultán és a tv sorozat.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: szulejman.tlap.hu » Török nyelv, kultúra és művészet
Keresés
Találatok száma - 10 db
A magyar és a török nyelv

A magyar és a török nyelv

A magyar és török nyelv összehasonlító történeti kutatása nagy hagyományokra tekint vissza. Legjelesebb képviselői közül: Vámbéry Ármin, Gombocz Zoltán, Németh Gyula, Ligeti Lajos, Róna-Tas András, Kakuk Zsuzsa, Vásáry István, Mándoky István, Torma József, Berta Árpád nevét kell a magyarok közül megemlíteni. Bár Magyarországon ez a kutatás már a 19. században elkezdődött, Törökországban mind a mai napig nem irányul a kérdésre kellő figyelem, jóllehet a magyar nyelv korai török jövevényszavainak kutatása a török nyelvtörténet szempontjából kincsesbánya. Tipológiai szempontból mind a török, mind a magyar agglutináló nyelvek, ezért az illeszkedési szabályok is hasonlóak a két nyelv esetében, s nemcsak a magánhangzóharmónia, hanem a zöngésség szempontjából is lényeges a hasonlóság.

A magyaros gasztronómia török eredete

A magyaros gasztronómia török eredete

A hiedelemmel ellentétben a török nem csak pusztított Magyarországon. Sok mindennel gazdagította is kultúránkat, a velük való kapcsolat többek között a hazai étkezéskultúrára a magyar konyhára is jelentős örökséget hagyott. Ennek pontos mibenlétéről kérdeztük dr. Bartha Júlia turkológust, aki szakterülete mellett gyakorló főzőmesterként is a téma szakértője.

Keleti csodaszer: a török tea - és annak jótékony hatásai

Keleti csodaszer: a török tea - és annak jótékony hatásai

A mediterrán ország híres a teázási szertartásairól, ami igencsak nagy szerepet játszik az ottani emberek életében. Mégis, vajon miben különbözik a török tea a többi ország teaválasztékától? Önmagában véve egy igen erős fekete teáról beszélünk, amit a nap bármely napszakában bátran fogyaszthatunk, mégis több egy egyszerű teánál. Mint azt már tudjuk, a teaféléknek sok jótékony hatásai vannak, béltisztító, vizelethajtó, nyugtató, stb.

Szulejmán - a szultán és a tv sorozat magazin hírek
Rózsa - a virágok királynője
Rózsa - a virágok királynője A gyönyörű tulipánok után szeretnék a „virágok királynőjének”, a rózsának is méltató szavakat szentelni. A rózsa kultusza több ezer évvel ezelőtt kezdődött. Kutatók szerint az őshazája Perzsia, de valószínű, hogy a rózsa őse minden földrészen honos volt. Elsősorban csak a gazdagok, előkelő személyiségek, uralkodók engedhették meg maguknak a...
Rodosz - a Napisten szigete
Rodosz - a Napisten szigete A legenda szerint a görög istenek és istennők Zeusz vezetésével felosztották...
Legyen a vendégem egy török kávéra
Legyen a vendégem egy török kávéra A kávé őshazája Etiópia, ahol a kávécserjék vadon nőttek. Arab kereskedők...
Kontinensek találkozása ízekben

Kontinensek találkozása ízekben

A rök gasztronómia változatossága, az ízek és színek kavalkádja Bagdadtól egészen Bécsig hódított, színes kulináris élményekre épülő gasztronómiát kiépítve a Közép-Kelet és a Balkán között. Kimeríthetetlen fúziós konyha ez, ahol boldogan simul össze a legszegényebb népi konyha a szultán kedvencével, a párlírás utcai kebabos szendvics az oszmán receptekre épülő haute cuisine-nel. Hogy az egyszerű salátákról és a napokig készülő, tradicionális süteményekről már ne is beszéljünk!

Kultúra és vallás

Kultúra és vallás

A török kultúrához hozzátartozik a vízipipa. A szállodákban is van lehetőség kipróbálni a kellemes illatú gyümölcsös dohánnyal megtöltött vízipipákat. De az utcákon sétálva láthatjuk, hogy minden utcában akad egy-egy kávézó, ahol a helyiek is vízipipáznak. A kávézókban azoknak, akik nem élnek a dohányzással, lehetőségük van egy ízletes és erős török tea vagy török kávé elfogyasztására is. Akik pedig a koffeinmentes élvezeteket részesítik előnybe, azoknak érdemes egy csésze almateát elkortyolni.

Mi a hastánc?

Mi a hastánc?

Több szakértő szerint a hastánc a tánc legősibb formája, Indiától a Közép-Keletig mindegyik keleti kultúrában megtalálhatók a gyökerei. Talán a hastáncról a legnagyobb félreértés az, hogy a férfiak szórakoztatása a célja.

Mi került a szultán asztalára?

Mi került a szultán asztalára?

A szultán konyhájában, egy-egy fogadás alkalmával több, mint 1000 szakács foglalatoskodott a finomabbnál finomabb ételek elkészítésén. Az ínyenc ételeket borssal, paprikával, sáfránnyal, szegfűszeggel ízesítették. Étkezések között cukorkákat, bonbonokat nassoltak, amelyeket fahéjjal és ánizzsal ízesítettek. Finomságok voltak az italok is, rózsaaromával ízesített víz, sörbet, és a vallási tiltás ellenére bor is került az asztalra.

Török írók magyarul

Török írók magyarul

A török irodalmat már Balassi Bálint fölfedezte és a mi kincsünkké tette, amikor jónéhány költeményét korabeli török versek nótájára szerzette, remekül ráérezve a két nép lelkületének hasonlóságára. A klasszikus török dívánköltészetből először Repiczky János révén 1848-ban kaphatott a magyar olvasó ízelítőt: Keleti órák. Költészeti, történeti és nyelvtudományi tekintetben párhuzam az arab, perzsa és török költészet között.

Török jövevényszavak

Török jövevényszavak

Oszmán-török jövevényszavaink - lefejtve róluk az átvétel során vagy később a magyar nyelvben végbement esetleges változásokat - a 16-17. századi oszmán-török nyelvet tükrözik. Ez a török nyelv igen erős arab és perzsa hatás alatt állott, szókészletét elárasztották az arab és perzsa elemek. Jövevényszavaink hangtani jellemzőit nagyban befolyásolja az a körülmény, hogy átadói nagyrészt nem a Birodalom központi vagy a távolabbi területeiről származó törökök, hanem a hozzánk közelebb eső balkáni törökök voltak. Vagyis a magyarországi Hódoltság 'hátországa' nem a távoli Anatólia, hanem a Balkán-félsziget közel eső része volt. Innen töltődött fel a hódoltsági terület katonasága, közigazgatási személyzete s az őket kiszolgáló iparosok, kereskedők rétege. Török jövevényszavaink átadóit tehát a balkáni országokban letelepedett törökök s az ott lakó, eltörökösödött, eredetileg szláv ajkú népek között kell keresnünk.

Hirdetés
Török tradicionális hastánc története

Török tradicionális hastánc története

A hastánc, vagy orientális (tradicionális) tánc az elmúlt években Magyarországon is igazán divatos lett. Egyre többen vállalkoznak arra, hogy megtanulják ezt az igazán nőies, csábító táncot. A titok a csípő-kar-mell mozgásban (is) rejlik A hastánc az európai táncokkal ellentétben a belső izmok mozgatásából áll. Épp ezért egyáltalán nem könnyű megtanulni. A hangsúly a csípőtájékon van, a tánc jellegét a hullámzó, érzéki csípő( és egyéb) mozdulatok adják, az energikus, hirtelen és pontos csípőlökések és -ejtések, a rázások és rezegtetések.

Tuti menü