Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Szulejmán újra hódít Magyarországon. 2013. január 13-án kezdték sugározni az RTL Klubon a Szulejmán c. sorozatot. A sorozat érdekessége számunkra magyaroknak a történelmi kapcsolatokban rejl - Szulejmán - a szultán és a tv sorozat magazin
részletek »

Újra hódít Szulejmán

A magizanban a Szulejmán c. tv sorozat történelmi hátterét szeretném bemutatni, Szulejmán, Hurrem, Mahidevran és a hárem, valamint a szultáni palota életét. Emellett fontos még a magyar történelmi kapcsolatok ábrázolása.
Szulejmán - a szultán és a tv sorozat magazin
Oszd meg másokkal
Újra hódít Szulejmán
Újra hódít Szulejmán
Szulejmán Szultán
Szulejmán újra hódít Magyarországon. 2013. január 13-án kezdték sugározni az RTL Klubon a Szulejmán c. sorozatot. A sorozat érdekessége számunkra magyaroknak a történelmi kapcsolatokban rejlik. A törököknek a történelmük legnagyobb uralkodója volt, számunkra pedig az egyik legnagyobb ellenség, közel 150 éves török elnyomást jelent.
A sorozat történelmi ihletésű, de mégsem a történelmi oldal dominál. A sorozat fő témája a szultáni palota élete, benső titkai és a hárem titokzatos világa. Az eddigi cselekmények hűen tükrözték a történelmi szálakat is, bár bizonyos hibákka ill. tévedésekkel fűszerezve. Pl. II. Lajos király ábrázolása, aki 1506-ban született, csak 15 éves volt, amikor Szulejmán hadai elfoglalták Nándorfehérvárt, a Mohácsi csata idején pedig 20 éves volt. (Bár még nem tartunk itt a sorozatban.) A filmben ezt nem igazán vették figyelembe. Nem tudni ki játsza II. Lajos szerepét (mellékszereplőként nem tüntetik fel a nevét sehol), a becsléseim szerint 20-30 évvel idősebb a király alakja a filmben.
Az eddigi sorozatbeli cselekmény egyik véres jelenete volt, amikor a török követet királyunk lefejezte és fejét küdlte vissza Szulejmán szultánnak üzenetként. A valóságban a követeket történelmi források szerint börtönbe vetették. Így valószínű, hogy a sorozatban ez a "véres" jelenettel szeretnék igazolni szultán és a török hadak készülését a magyarok elleni hadjáratra.

A sorozatból viszont szinte hű képet kaphatunk a valamikor nagy titokzatosággal körülvett hárem életéről, amelynek nagyban megfelel a történelmi valóságnak.
Hirdetés

Törökországban feljelentésekkel fogadták a sorozatot, mivel a dicsőített Nagy Szulejmánt nem elsősorban a hadvezéri oldaláról, a történelmi jelentősége szempontjából mutatták be. A feljelentést elutasították.

Nálunk vannak, akik abszurdnak tartják, hogy Magyarországon is bemutatják ezt a sorozatot, amikor történelmünk 150 éve alatt, a török uralom idején az ország nem igazán volt képes fejlődni.

Vannak, akik tényleg csak a szappanoperát látják benne. De vannak, akik a éppen sorozat hatására próbálják meg feleleveníteni a történelmi ismereteiket erről a korról.

Valószínű, hogy a sorozat indíttatása, hogy több magazinban foglalkoznak Szulejmán szultánnal, korával és hódításaival. Na itt nem a szereplőkről szóló különböző privát ügyekre és magánéletre gondolok, hanem a valós történelemre.

Az egyik legérdekesebb feldolgozás a Rubicon történelmi magazin lapjain olvasható. Bemutatja Szulejmánt, a szultáni hárem világát, a mohácsi csatát és Ibrahim pasa alakját.

A Nagy Magyarország Magazinban kronológikus sorrendben mutatják be a török kori eseményeket.

A GEO Magazin Isztambult ábrázolják érdekes cikkekben és képekben. Emellett a "Háram titkos életéről" is korhű információkat szerezhetünk be a magazinból.

Aki érdeklődik a sorozat történelmi háttere iránt, igazán tudom ajánlani a fenti magazinokat.

A tv sorozat 3 évados. Az eredeti kb. 14-150 perces részeket a magyar televízióban megfelezték. Két részben láthatjuk az egyes epizódokat.
A film nézettsége folyamatosan emelkedik.

Korábbi részek megtekinthetők az RTL Klub oldalán.

Írta: Schmidt Valéria
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Szulejmán, tv sorozat, szultán, török kor, Hurrem
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-04-08 16:03:36
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü