Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A tulipánok őshazája valószínűleg Perzsia, vagy a Fekete-tenger vidéke. Valószínűsíthető, hogy a Balkánon is előfordult egy vadon termő tulipánfajta. Ezt a szép virágot oszmán kereskedők vi - Szulejmán - a szultán és a tv sorozat magazin
részletek »

Szultánok és tulipánok

A magizanban a Szulejmán c. tv sorozat történelmi hátterét szeretném bemutatni, Szulejmán, Hurrem, Mahidevran és a hárem, valamint a szultáni palota életét. Emellett fontos még a magyar történelmi kapcsolatok ábrázolása.
Szulejmán - a szultán és a tv sorozat magazin
Oszd meg másokkal
Szultánok és tulipánok
Szultánok és tulipánok
Szultánok és tulipánok
A tulipánok őshazája valószínűleg Perzsia, vagy a Fekete-tenger vidéke. Valószínűsíthető, hogy a Balkánon is előfordult egy vadon termő tulipánfajta. Ezt a szép virágot oszmán kereskedők vitték Konstantinápolyba. A tulipánnak hamarosan nagy szerep jutott az Oszmán Birodalomban. A tehetősebbek el kezdték termeszteni a kertjükben.
Már II. Mehmed szultán idejében (1451-1581 uralkodott) kialakították a Topkapi Szeráj csodás virágoskertjét, amelyet tulipánokkal, rózsákkal, szegfűvel, liliomokkal, nárciszokkal, ibolyával és más csodás virágokkal népesítettek be. 900 kertész gondozta a kertet.

Szulejmán idejében a tulipánok iránti rajongás csúcsára emelkedett. csillagászati árakon kereskedtek velük. A szultán és Hurrem fia II. Selim (1566-1574 szultán) évente 50.000 darab tulipánhagymát rendelt. A rajongás a csúcspontja 1703-1730-ig oly hatással volt a történelemre, hogy ezt az időszakot a tulipánokról nevezték el. Ünnepeket szenteltek e szép virágnak, éjszaka megvilágították őket, igazi becsben tartották.

Az oszmánok új fajtákat teremtettek, s ezeknek költői neveket adtak, mint Boldogság csillaga, Gondolat fénye, A szerelem arca.
Hirdetés

Egy isztambuli tulipántermesztő feljegyzései szerint a 17. és 18. század fordulóján Konstantinápolyban 1108 féle tulipánfajt ismertek. Az oszmán képzőművészetben is gyakori a tulipán motívum, textíliákon, kerámiacsempéken, és használati tárgyakon.

Európába a tulipán híre I. Ferdinánd császár követe által jutott el 1555-ben. Levelében tulipa turcarum-nak nevezi, amelynek jelentése a törökök tulipánja. A török nép nyelvén turbánvirág. A követ küldött Európába tulipánhagymákat botanikusoknak. Carolus Clusius kezdte el termeszteni Hollandiába kizárólag kutatási célokra és kereskedelmi forgalmazását megtiltotta. De miután néhány példányt elloptak, már nem lehetett megakadályozni e csodás virág elterjedését Európában.

A 17. század 30-as és 40-es éveiben Hollandiában is kialakult a "tulipánőrület". A virág drágább volt, mint az arany, egyes tulipánfajták ára akár egy ház árával is vetekedhetett. A spekulációkat sikerült megfékezni, de ennek ellenére Hollandi a tulipán hazája maradt, és a tulipán Hollndia jelképe lett.


A bejegyzésem írásánál az alábbi oldal adatait használtam fel:
http://www.tuerkenbeute.de/kun/kun_eur/TulpeUndKaffee_de.php
Címfotó: Creative Commons
http://commons.wikimedia.org/wiki/Tulipa_cultivars
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - szultán, tulipán, török, Szulejmán
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-04-27 09:07:41
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü