Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A gyönyörű tulipánok után szeretnék a „virágok királynőjének”, a rózsának is méltató szavakat szentelni. A rózsa kultusza több ezer évvel ezelőtt kezdődött. Kutatók szerint az őshazája - Szulejmán - a szultán és a tv sorozat magazin
részletek »

Rózsa - a virágok királynője

A magizanban a Szulejmán c. tv sorozat történelmi hátterét szeretném bemutatni, Szulejmán, Hurrem, Mahidevran és a hárem, valamint a szultáni palota életét. Emellett fontos még a magyar történelmi kapcsolatok ábrázolása.
Szulejmán - a szultán és a tv sorozat magazin
Oszd meg másokkal
Rózsa - a virágok királynője
Rózsa - a virágok királynője
Rózsa - a virágok királynője
A gyönyörű tulipánok után szeretnék a „virágok királynőjének”, a rózsának is méltató szavakat szentelni. A rózsa kultusza több ezer évvel ezelőtt kezdődött. Kutatók szerint az őshazája Perzsia, de valószínű, hogy a rózsa őse minden földrészen honos volt.
Elsősorban csak a gazdagok, előkelő személyiségek, uralkodók engedhették meg maguknak a rózsákat. A kínaiak már 2500 évvel ezelőtt rózsaolajat és rózsavizet készítettek belőle.

A rózsa az iszlám népek szimbólumává vált. A tulipánok mellett hatalmas becsben tartották a rózsákat is. Ha valaki megpróbált a hárem rózsakertjéből virágot lopni, vagy csenni, akkor bizony akár halálbüntetés is várhatott rá.

Gül baba, a rózsák atyja szerzetes volt, akit Szulejmán, a nagy szultán küldött Budára. Gül baba turbánján mindig friss rózsaszálat viselt a legenda szerint. Hamarosan meghalt, valószínű sérüléseibe halt bele. A szultán elrendelte a síremléke, a Türbe felépítését. Gül baba sírjánál és az egész környéken rózsák virágoztak és illatuk befátyolozták a környék levegőjét.
Hirdetés

A rózsa ebben a korban a gyógynövények között szerepelt. Pozitív hatása ma is ismert a depresszió ellen, illata javítja a közérzetet, segít az alvás zavarok esetén, csillapítja az idegességet.

A rózsavíz és a rózsaolaj készítése is az iszlám országokban terjedt el. A rózsavizet áztatással, a rózsaolajat párlással nyerik. A rózsaolaj drágább, mint az arany. Kb. 1 dl rózsaolaj előállításához 3-4 tonna rózsasziromra van szükség. Egy milliliter rózsaolaj körülbelül egy grammnak felel meg szűken. Ennek a mennyiségnek az ára 15 Euró körül mozog, vagyis drágább, mint az arany. A rózsa olaja a parfümök alapanyaga. Egyes források szerint akár 4-5000 rózsafaj is létezik a földön, de ezek közül csak 3-4 alkalmas arra, hogy rózsaolajat készítsenek belőle.

Eredetileg a földön élő rózsafajok fehér színűek voltak. Egy ősi legenda szerint a vörös rózsa az istenek lakomáján keletkezett. Ámor, a szerelem istene vidám tánca közben feldöntött egy kelyhet, amely nektárral volt töltve, s az ráömlött egy fehér rózsabokorra, amely ez által vörössé változott és isteni illata lett.

A rózsa színeinek is nagy jelentőséget tulajdonítanak. Köztudottan a vörös rózsa a szerelem, a vágy, őszinteség és a bátorság jelképe, a fehér az ártatlanságé. a tisztaságé és a békéé, a sárga pedig az irigység illetve féltékenység jelképe.

A rózsa kivívta előkelő helyét a katolikus egyházban is. A Rózsa-monda II. Endre királyunk leányának, Árpádházi Szent Erzsébetnek az emlékét őrzi. A rózsa jelen van keresztény templomainkban.

Jelen van a művészetekben, az irodalomban, költészetben, népművészetben, az élet minden területén és talán a szívekben.

Címfotó: Schmidt Valéria
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Rózsa
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-08-01 07:42:15
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü