Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Iszlám vallás képes leírás - Szulejmán - a szultán és a tv sorozat.tlap.hu
részletek »

Iszlám vallás - Szulejmán - a szultán és a tv sorozat.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: szulejman.tlap.hu » Iszlám vallás
Keresés
Találatok száma - 5 db
A török birodalom mindennapi élete

A török birodalom mindennapi élete

Müezzinek Minthogy a törököknél el van tiltva a harang, sőt még azt sem engedi meg a törvényük, hogy utcai nagy órák figyelmeztessék őket az imádság idejére, kikiáltókat, müezzineket alkalmaznak, akiknek vízióráik vagy homokóráik vannak, hogy azokhoz igazodjanak. Amikor elérkezik az imádság órája, a minaretek erkélyére fölmegy egy-egy müezzin, és bedugva a fülét a két hüvelykujjával, torkaszakadtából elkiáltja és többször is elismétli, hogy Allah kebúr; lá-iláhe illá Allah, ahia hielfela. Ezeknek az arab szavaknak a jelentése: 'Allah nagy; nincsen más isten Allahon kívül; jöjjetek hát imádkozni; figyelmeztetlek benneteket.' A világ négy tája felé kiáltják, jobban mondva kántálják ezt a szöveget; a déli oldalon kezdik és a nyugatin végzik. Mivel Konstantinápolyban több nagy mecset van, s mindegyikhez tartozik minaret, kettő, négy vagy némelyikhez hat is, és mivel ezenkívül nagyon sok mecset is van egy-egy minarettel, végtelen sok müezzin kiáltozik, vagyis kántál egyazon időben s igen messzire hallatszón, ami egészen különös muzsikaként hat az újonnan érkezőkre. De csakhamar hozzászokik az ember, és aztán már ügyet sem vet rá. Itt, Rodostóban nem hallunk ilyesmit, mert a lakónegyedünk eléggé távol van a törökökétől, s ennélfogva mecset sincsen a szomszédságunkban.

Alapvető tudnivalók az iszlám vallásról

Alapvető tudnivalók az iszlám vallásról

Amikor honfitársaink összetalálkoznak egy-egy magyar muszlimmal, gyakran elcsodálkoznak azon, hogy az illető nem külföldi állampolgár, a szülei is magyarok, itt él hazánkban, és nem is kíván arab országban letelepedni. Sokan az iszlámot kizárólag arab emberekhez és az arab országokhoz kötik, és nehezen tudják elképzelni, hogy egy európai ember hogyan élhet a mindennapjaiban az iszlám hit előírásai szerint. Gyakran tesznek fel nekünk olyan kérdéseket, hogy Mi késztetett arra, hogy felvedd az iszlám vallást?, Hogyan tudod ezt összeegyeztetni az európai élettel, a magyarságoddal?, Milyen dolog napjainkban állandóan kendőben járni?, Hogyan tudjátok megoldani, hogy gyermekeitek ne érezzék magukat kirekesztve a másságuk miatt?, Hogyan fér bele a mindennapi rohanó életbe a napi ötszöri ima, és a Ramadan hónap böjti időszaka?. Ilyen és ehhez hasonló kérdések fogalmazódnak meg azokban, akik nincsenek napi kapcsolatban muszlim emberekkel. Mivel sűrűn halljuk ezeket a kérdéseket, úgy gondoltuk érdemes röviden válaszolnunk néhányra közülük.

Az iszlám vallás

Az iszlám vallás

Az arabok iszlám előtti történetének helyszíne az Arab-félsziget. E terület természeti viszonyai zordak. A hatalmas belső területek - a nagy meleg és a rendkívül kevés eső miatt - sivatagosak. Ezeken a tájakon csak az oázisokban* alakulhattak ki földműves települések. Csupán a félsziget délnyugati, tengerparti sávja csapadékos, amely kedvezett a kertgazdálkodás és a gyümölcstermesztés elterjedésének.

Szulejmán - a szultán és a tv sorozat magazin hírek
Rózsa - a virágok királynője
Rózsa - a virágok királynője A gyönyörű tulipánok után szeretnék a „virágok királynőjének”, a rózsának is méltató szavakat szentelni. A rózsa kultusza több ezer évvel ezelőtt kezdődött. Kutatók szerint az őshazája Perzsia, de valószínű, hogy a rózsa őse minden földrészen honos volt. Elsősorban csak a gazdagok, előkelő személyiségek, uralkodók engedhették meg maguknak a...
Rodosz - a Napisten szigete
Rodosz - a Napisten szigete A legenda szerint a görög istenek és istennők Zeusz vezetésével felosztották...
Legyen a vendégem egy török kávéra
Legyen a vendégem egy török kávéra A kávé őshazája Etiópia, ahol a kávécserjék vadon nőttek. Arab kereskedők...
Mit jelent az iszlám?

Mit jelent az iszlám?

A világ csaknem minden vallását az alapítójáról vagy arról a népről nevezték el, amelynél az kezdetben kialakult. A kereszténység elnevezése Jézus Krisztus próféta nevéből vezethető le, a buddhizmus alapítójáról Gautama Buddháról, a zoroasztrizmus létrehozójáról Zoroaszterről, míg a júdeai keletkezésű júdaizmus a Júda nevű törzsről kapta nevét. Más vallásoknál is ugyanezt figyelhetjük meg. Nem így van ez azonban az iszlámban. Ez a vallás abban a különleges helyzetben van, hogy nem egy bizonyos személyhez vagy néphez kötődik . Az iszlám szó nem ilyen összefüggésre utal, mert nem vonatkozik egy bizonyos emberre, egy népre vagy országra. Nem emberi ész gondolta ki, és nem korlátozódik egy bizonyos közösségre. Az iszlám a világot átfogó vallás, amelynek az a célja, hogy az emberkben az iszlámra jellemző tulajdonságokat és lelki tartást alakítson ki, és továbbfejlessze azokat. Az iszlámszigorúan véve melléknév. Bárki, aki a birtokában van ennek a tulajdonságnak, bármelyik rasszhoz vagy közösséghez, akármelyik országhoz vagy néphez tartozzon is - muszlim. Ahogy a Korán, a muszlimok Szentírása mondja, minden népnél, minden időben voltak és vannak jó és igazságos emberek, akiknek sajátjuk ez a tulajdonság; ők valamennyien muszlimok voltak, illetve muszlimok ma is.

Muszlim hitélet

Muszlim hitélet

Magyarország össznépessége 3,5 millió volt, a Hódoltság területén 900 ezer fő lakott: Az ehhez viszonyítva kis létszámú (a katonákkal és polgár lakosokkal együtt 50-80 ezer főt kitevő) magyarországi oszmán-törökség hitéletéről a keresztény templomokból átalakított vagy újonnan épített mecsetek és dzsámik gondoskodtak. A dzsámik voltak a nagyobb templomok, amelyekben a pénteki istentiszteletet és a pénteki prédikációt, a hutbét is el lehetett mondani.

Tuti menü