Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Hárem képes leírás - Szulejmán - a szultán és a tv sorozat.tlap.hu
részletek »

Hárem - Szulejmán - a szultán és a tv sorozat.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: szulejman.tlap.hu » Hárem
Keresés
Találatok száma - 9 db
A hárem - mindenki egyért

A hárem - mindenki egyért

'Egy ház négy feleséggel olyan, mint egy viharba került hajó' - tartja a török közmondás. Ha így van, miért kellett a szultánoknak sok ágyas is a négy feleséghez? Honnan az európai művészetben megjelenő titokzatosság, az erotika, a csábítás egzotikuma?

A hárem titkos világa

A hárem titkos világa

A szultánnak - éppen a háremből eredően - mindig sokkal több utódja lett, mint amennyire a trónöröklés biztosítása érdekében szükség volt. Így aztán sok volt a 'fölösleges utód'. Az iszlám országokban pedig a 'fölösleges személyeket' egyszerűen eltették láb alól. Így ha az elsőszülött fiú trónra került, szinte természetes volt számára, hogy az öccseit és féltestvéreit megölesse, vagy jobb esetben börtönbe zárassa őket mint szóba jöhető esetleges trónkövetelőket. Nekik épült a térképen máig feltüntetett hercegek börtöne. A szultánfiak a háremben nevelkedtek, asszonyok és eunuchok társaságában. A külvilágról nem sokat tudtak, és róluk se igen tudott a világ. Így aztán nem is igen derült ki, ha valamelyik meghalt.

A hárem urának úrnője

A hárem urának úrnője

A török szultán háremében több száz szebbnél szebb nő versengett a hárem urának kegyeiért, és ő korlátlanul uralkodott felettük. Ha úgy hozta kedve, tömegesen kivégeztethette őket, mint Őrült Ibrahim tette 280 odaliszkjával, amikor egyikükről kiderült, hogy hűtlen lett hozzá. De az is megtörtént, hogy egy szép háremhölgy teljesen a hatalmába kerítette a szultánt, és nemcsak fölötte uralkodott, hanem az egész birodalom fölött.

Szulejmán - a szultán és a tv sorozat magazin hírek
Rózsa - a virágok királynője
Rózsa - a virágok királynője A gyönyörű tulipánok után szeretnék a „virágok királynőjének”, a rózsának is méltató szavakat szentelni. A rózsa kultusza több ezer évvel ezelőtt kezdődött. Kutatók szerint az őshazája Perzsia, de valószínű, hogy a rózsa őse minden földrészen honos volt. Elsősorban csak a gazdagok, előkelő személyiségek, uralkodók engedhették meg maguknak a...
Rodosz - a Napisten szigete
Rodosz - a Napisten szigete A legenda szerint a görög istenek és istennők Zeusz vezetésével felosztották...
Legyen a vendégem egy török kávéra
Legyen a vendégem egy török kávéra A kávé őshazája Etiópia, ahol a kávécserjék vadon nőttek. Arab kereskedők...
A szultáni szeráj

A szultáni szeráj

A szultáni udvar első isztambuli palotája, a Régi szeráj a város közepén épült fel, bizánci kolostor romjain. Nem lakták sokáig - később az elhunyt uralkodók háreme vonult ide vissza - mert átköltöztek az 1478-ra elkészült Topkapi szerájba. A szeráj, amely 1839-ig adott otthont a szultáni családnak, mellette egy világhatalmi és igazgatási központjának, viszonylag kis területet foglalt el, jóllehet a benne élő és dolgozó több ezer ember mindennapjaiban sűrítve jelen volt az egész birodalom.

Hárem a titkok fátyla mögött

Hárem a titkok fátyla mögött

A szultáni hárem zárt falak övezte aranykalitkája az a hely, ahol a világ legszebb hölgyei versengenek az uralkodó szívéért, ahol a legvérmesebb pletykák, intrikák születnek, s ahol a legkegyetlenebb gyilkosságokat követik el...

Képeken a világ legbujább háremei

Képeken a világ legbujább háremei

Az arab nyelven tiltott és szent helyet egyaránt jelentő háremek kultusza leginkább a Közel-Kelet poligám háztartásaiban terjedt el, de az aztékok és az egyiptomiak sem tagadták meg maguktól a hasonló földi örömöket. A Topkapi Palota IsztambulbanBár a hárem eredetileg nem volt más, mint az uralkodói és főúri családok nőtagjainak férfiak által nem érinthető lakhelye, leggyakrabban itt éltek az ágyasnak szánt, nemesi vérből származó lányok, az akár már 10-12 éves korukban megvásárolt és elhurcolt rabszolgalányok, illetve őrzőik és bizalmasaik, a szintén már gyerek- vagy kamaszkorban kasztrált eunuchok.

Lehull a fátyol - A hárem titokzatos élete

Lehull a fátyol - A hárem titokzatos élete

A hárem titokzatos élete sokáig foglalkoztatta a nyugati világ képzeletét. Hiszen éppen zártsága miatt nem igazán lehetett tudni mi történik a zárt falak mögött. A hárem szó arab eredetű, jelentése 'tiltott'. A hárem életét nem jegyezték fel írók, vagy a hárem lakói, nem említik történelmi források. Mint ahogy a neve is mutatja a három tiltott és zárt terület volt, kívülálló halandó nem tehette be a lábát a hárembe és a benn élőknek pedig szinte semmilyen kapcsolatuk nem volt a külvilággal.

Szulejmán és a hárem titka - 1. rész

Szulejmán és a hárem titka - 1. rész

A háremben éltek a családfő, ill. az uralkodó családtagjai, ágyasai és a gyermekek. Az oszmán palotában a háremet Dar'üs Saade-nek nevezték, amelynek jelentése az öröm háza és a boldogság kapuja. A hárem lakóinak szinte semmilyen kapcsolatuk nem volt a külvilággal. Napjaikat olvasással, imádkozással töltötték a palota falai között. A hölgyek sosem hagyták el a palotát, így nem kellett magukat és arcukat sem lefedni, míg II. Mahmud trónra

Szultán feleségek - Hurrem és Mahidevran

Szultán feleségek - Hurrem és Mahidevran

Hurrem eredeti neve sokféle változatban él: Alexandra, Roxolane, Rossa. Az utóbbi jelentése az orosz. A Hurrem nevet Szulejmántól kapta vidám természete miatt. Hogyha a háremben élő hölgyek át tértek az iszlám vallásra, amelyet hosszas tanulás előzött meg, olyankor török nevet kaptak. Születésének ideje tisztázatlan, annyit lehet csak tudni, hogy kb. a 16. sz. első éveiben született a mai Ukrajna területén, bár ez sem bizonyított. Tatárok hurcolták el a falujából és rabszolgapiacon eladták. Egyes források szerint Ibrahim pasa vásárolta meg és ő ajándékozta Szulejmánnak.

Tuti menü